Elke les eindigen we met een ontspannende yoga nidra. Nidra betekent slaap; je lichaam slaapt, maar je geest blijft wakker. Het is een toegankelijke manier voor veel mensen om te ontspannen en alles even los te laten. Een belangrijk onderdeel van de yoga nidra is het sankalpa. Het is een wens die je voor jezelf uitspreekt.
Aangezien je de wens uitspreekt in je diepste onderbewuste is het een krachtige wens. Kies dus zorgvuldig!
Je kunt denken aan dingen die je voor/aan jezelf zou willen veranderen, slechte gewoontes of die bij kunnen dragen aan je (spirituele) groei.
Sommige mensen weten direct hun sankalpa, bij anderen duurt het wat langer; zij hebben meerdere wensen. Vaak zijn al deze wensen terug te voeren op een basiswens; het is dus belangrijk om die ‘onderwens’ of bron te vinden. Kun je die bron vinden, dan gaat vaak op alle vlakken de energie stromen.
Belangrijk is ook hoe je je sankalpa formuleert. Het moet kort en bondig zijn, niet negatief, zo nauwkeurig mogelijk en mag geen ontkenning zijn (dus geen ‘niet’, ‘nee’ en ‘zonder’ in je sankalpa).
Als voorbeeld: Je bent altijd voor anderen in de weer en daardoor doe je jezelf regelmatig tekort. Je zorgt niet goed voor jezelf. Dan kan je sankalpa dus zijn: Ik zorg goed voor mezelf.
Je kunt echter ook uitvinden waardoor het komt dat je wel goed voor anderen kunt zorgen en niet zo goed voor jezelf. m.a.w. wat is de bron van dit gedrag. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijv. zijn dat je graag aardig gevonden wilt worden door mensen en daardoor te vaak over je grenzen heen gaat. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om de liefde voor jezelf te vinden of hebben.
In deze gevallen kan het sankalpa anders worden. In het eerste geval zou je je sankalpa kunnen zijn: Ik baseer mijn keuzes op wat goed is voor mij.
In het tweede geval is het zaak om je gevoel van eigenwaarde op te krikken, in dat geval zou het sankalpa kunnen zijn: ik ben liefdevol naar mijzelf of ik vind mijzelf de moeite waard.
Je houdt dit sankalpa net zolang totdat het uitgekomen is. Dit kan weken, maanden, maar ook jaren zijn. Als je voelt dat je sankalpa is uitgekomen, pas dan formuleer je een nieuw sankalpa.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat je sankalpa realistisch is. Als je tachtig bent, dan kun je wel wensen dat je twintig bent, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Ook dan weer kun je onderzoeken, waarom je graag weer twintig zou willen zijn; is het het gevoel van vrijheid wat je toen had; je fysieke gesteldheid; de toekomst die nog voor je lag, kortom als je dat helder hebt dan is het veel eenvoudiger om je sankalpa naar je huidige situatie te buigen en te formuleren.
Vind jij het lastig om je sankalpa helder te formuleren, dan kun je natuurlijk altijd een keertje overleggen met mij; mailen hierover mag ook.