Mungbonensoep

Mungbonensoep
Mungbonensoep is een heerlijk, voedzaam en reinigend soepje. Hieronder vind je een basisrecept, maar ook nu weer kun je eindeloos variëren met allerlei groenten. Venkel heeft bijvoorbeeld ook een reinigende, maar ook vochtafdrijvende werking en je kunt bijv. knolselderij toevoegen voor een wat meer vullende soep. Mungbonen zijn rijk aan eiwitten en dus heel geschikt voor vegetariërs en veganisten. Kies voor mung dal (gele boontjes) of voor groene mungbonen.

Voor 2 personen:
Benodigdheden:
± 1/2/ l. Water
± 150 gr. mung dal of groene mungbonen 
1 broccoli
verse gember naar behoefte of gemberpoerder
1/2 theelepels gemalen komijnzaad
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
1/2 theelepel venkelzaad
1/2 theelepel asafoetida

Week de mungbonen, houd minimaal een uur aan voor gele mungdal en minimaal 4 uur (maar de hele nacht mag ook) voor groene mungbonen. Was de mungbonen goed totdat er helder water vanaf komt. Zet water op met de mungbonen en breng aan de kook. Was en snij ondertussen de broccoli (of ander groenten) en voeg deze bij de mungbonen. Gebruik je groene mungbonen dan voeg je de groenten later toe, aangezien groene mungbonen een langere kooktijd nodig hebben.

Kook alles gaar totdat de mungboontjes uit elkaar vallen en de groenten gaar zijn. Voeg eventueel nog wat warm gekookt water toe. Je kunt er ook voor kiezen om de soep te pureren met een staafmixer; je krijgt dan een glad soepje, wat lekker is als je bijvoorbeeld een dag reinigt met mung.