Kitchari

Kitchari:
Voel je vrij om hiermee te experimenteren en er groenten en kruiden aan toe te voegen. Ook kun je er naar behoefte meer of minder kruiden aan toe voegen. Gebruik groene mung als je wilt reinigen. Ook kun je de verhouding mung en rijst aanpassen (meer mung, minder rijst, sowieso aanbevolen voor kapha personen).

Voor 4 personen:
Benodigdheden:
1 1/2 l water
250 gr basmati rijst
250 gr mung dal of hele mungbonen
2 middelgrote zoete aardappelen
1 broccoli en/of andere groenten
2 eetlepels ghee
gember naar behoefte, je kunt als richtlijn ong. 2 thelepels geraspte gember aanhouden
1 theelepel kurkuma
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
1/2 theelepel asafoetida
eventueel 1 spaanse peper (pitta’s kunnen beter gember gebruiken om het gerecht op smaak te brengen)
zout
eventueel citroensap

Week de mungbonen, houd minimaal een uur aan voor gele mungdal en minimaal 4 uur (maar de hele nacht mag ook) voor groene mungbonen.
Breng het water aan de kook, ondertussen was je de mungbonen goed. Voeg de bonen en de kurkuma toe aan het kokende water en laat ong. 20 minuten doorkoken. Intussen was en snij je de groenten.
Verhit de ghee in een pan en bak er de gember, (eventueel de spaanse peper), komijnzaad, korianderzaad en asafoetida in. Voeg er daarna de aardappelblokjes aan toe tot ze een beetje bruin worden en wat later de broccoli. Dan voeg je de rijst en de de mungdal (met het water) en laat alles in een pan met een goed gesloten deksel op een laag vuurtje goed gaar worden (ong 20 min.). Roer regelmatig goed door en pas op het laatst voeg je zout en eventueel peper toe. Als je de kitchari opdient kun je eventueel wat citroensap toevoegen.