Kitchari

Kitchari:
Kitchari is een bekend Ayurvedisch recept. De basis van kitchari is mungdal en basmati rijst. Mungdal zijn gespleten gele boontjes. Kitchari is een gerecht met een reinigende werking en dus heel geschikt bij ziekte of wanneer er zich afvalstoffen in het lichaam bevinden en je je spijsverteringsvuur even wilt ontlasten.   Het is een gerecht dat heel licht verteerbaar is, maar toch voedzaam. Door er specerijen aan toe te voegen, geeft het nog extra kracht voor de spijsvertering. Kitchari is ook heel geschikt als reinigingsdieet. Een aantal dagen alleen maar kitchari eten, geeft een schoon en helder gevoel. Er bestaan talloze recepten voor kitchari. Dit is een basis recept, waar je zelf eindeloos op kunt variëren

Benodigdheden:
Mungdal (gele mungboontjes)
Basmatirijst
asafoetida
ghee of eventueel kokosolie
gember
mosterdzaadjes
kurkuma
gemalen komijnzaad
(rots)zout
eventueel geraspte kokos of sesamzaadjes

Bereiding:
Doe 100 gram  dal in een pan met ruim water, voeg een  theelepel asafoetida toe en breng aan de kook.

Wanneer het water kookt, voeg 100 gram  rijst toe.

Snij wat groenten klein, bijvoorbeeld wortel, courgette, pompoen, prei, zoete aardappel, etc.

Verhit 1-2 eetlepels ghee in een pan. Voeg er 1 theelepel komijn en 1 theelepel mosterdzaad aan toe. Wanneer de  mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg 1 theelepel kurkuma toe, een eetlepel geraspte gember en eventueel wat kerrieblaadjes. Als je verse kurkuma kunt vinden, hak die dan fijn en voeg deze ook toe.

Fruit de gember (en eventueel verse kurkuma) in de ghee met de specerijen en voeg vervolgens de rest van de groente toe en een klein scheutje water.

Laat de groente vijf minuten koken en voeg dan toe aan de rijst en dal. Laat het geheel koken tot de rijst, dal en groente gaar zijn. (de gele boontjes moeten uit elkaar vallen).

Breng het gerecht op smaak met (rots)zout en garneer met verse korianderblaadjes of peterselie, en geraspte kokos en/of sesamzaadjes. (kokos en sesamzaadjes kun je even kort roosteren).