Wat is Ayurveda

Ayurveda is de aloude geneeskunst uit India en bestaat al meer dan 5000 jaar. Ayurveda is de wetenschap van het leven. Ayurveda is allesomvattend en tijdloos.

In de Ayurveda wordt uitgegaan van de drie dosha’s (basisenergieën) welke zijn gekoppeld aan de elementen: Vata (ether + lucht), Pitta (vuur + water) en Kapha (water + aarde). Aan elke dosha worden een aantal kwaliteiten toegeschreven. Ieder mens is een samenstelling van de drie dosha’s. De verhouding hiervan bepaalt de constitutie van een persoon en maakt ieder mens dus uniek. Deze individuele blauwdruk is jouw basis voor een gezond en gelukkig leven. In de ayurveda proberen we zo dicht mogelijk bij deze blauwdruk te blijven; dan zijn we de beste versie van onszelf. Het is van belang om de leef- en eetgewoontes te volgen die bij jouw constitutie passen, zodat er geen disbalans of eventueel ziekte ontstaat. 

De Ayurveda richt zich vooral op preventie, maar kan ook een disbalans herstellen. Het omvat adviezen t.a.v. leefstijl en voeding en zet indien nodig kruiden in. Daarnaast kunnen o.a.(olie)massages, yoga en pranayama worden ingezet om tot een leven in balans te komen. Het mooie van de Ayurveda vind ik dat zelfs met kleine aanpassingen in voeding en leefgewoontes al opmerkelijke resultaten kunnen worden behaald. 

Ben je benieuwd naar wat Ayurveda voor jou kan betekenen? Ben je uit balans of heb je klachten? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar je constitutie? Je bent welkom voor een afspraak.

Klik hier voor meer informatie over de behandelingen & tarieven.