Cursus Yoga & Ayurveda, best of both worlds!

Data: 23 september, 7 & 21 oktober, 4 & 18 november

Je volgt misschien al jarenlang yogalessen en ervaart wat yoga met je doet. Wat maakt yoga nou anders dan sport? En wat is de samenhang van yoga met Ayurveda?

Yoga betekent verbinden of verenigen. Met jezelf en met de wereld om je heen.Yoga is een Oosterse levensfilosofie, een uitgebalanceerd systeem en een leidraad om het leven in harmonie te kunnen leven. In het Westen wordt yoga vaak geassocieerd met doen van oefeningen (asana’s), maar het yogapad (beschreven door Patanjali), bevat in feite acht stappen, waarvan het beoefenen van de asana’s er één van is. Door het beoefenen van asana’s treden zowel fysieke als mentale veranderingen op, vandaar dat mensen die regelmatig yogaoefeningen doen zich vaak energieker en beter in balans voelen. Daarnaast hebben veel asana’s een verjongende werking op lichaam en geest.

Ayurveda is een 5000 jaar oude medische wetenschap uit India. Deze wetenschap reikt heel ver en omvat alle tools om een zo lang, gezond en gelukkig leven te kunnen leiden. Ayurveda is de wetenschap van het leven. Ayurveda is allesomvattend en tijdloos.
Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van de drie dosha’s (basisenergieën) welke zijn gekoppeld aan de elementen: Vata (ether + lucht), Pitta (vuur + water) en Kapha (water + aarde). Aan elke dosha worden een aantal kwaliteiten toegeschreven. Ieder mens is een samenstelling van de drie dosha’s. De verhouding hiervan bepaalt de constitutie van een persoon en maakt ieder mens dus uniek. Deze individuele blauwdruk is jouw basis voor een gezond en gelukkig leven. In de ayurveda proberen we zo dicht mogelijk bij deze blauwdruk te blijven; dan zijn we de beste versie van onszelf. Het is van belang om de leef- en eetgewoontes te volgen die bij jouw constitutie passen, zodat er geen disbalans of eventueel ziekte ontstaat. 

De cursus
Yoga en ayurveda zijn nauw met elkaar verbonden. Door de jaren heen heb ik bij zowel mezelf als bij anderen mogen ervaren dat juist de combinatie van yoga én ayurveda zoveel tools geven om een onbalans te herstellen. Ik wil deze kennis heel graag met je delen. Zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen welzijn is een groot goed. Vandaar dat ik deze cursus voor je heb ontwikkeld.

Tijdens de cursus gaan we in op wat yoga en ayurveda nu eigenlijk is. We gaan in op de dosha’s vata, pitta en kapha en je krijgt daarbij inzicht waar de onbalans zit en welke middelen je in kunt zetten om deze onbalans te herstellen d.m.v. voeding, leefstijl en yogahoudingen. Hoe mooi is dat.

Hoe ziet de cursus eruit:
Dag 1: We gaan in op de achtergrond van yoga n.a.v. het achtvoudige pad van Patanjali, zodat je een beeld krijgt van wat yoga nog meer is dan de asana’s die we in de les doen.
Dag 2: We gaan in op wat ayurveda is; achtergrond van ayurveda en de dosha’s vata, pitta, kapha.
Dag 3: We gaan dieper in op Vata dosha. Hoe herken je een onbalans waarbij vata betrokken is en welke voeding, leefstijl, yogahoudingen en pranayama kun je inzetten om deze onbalans weer te herstellen.
Dag 4: We gaan dieper in op Pitta dosha. Hoe herken je een onbalans waarbij pitta betrokken is en welke voeding, leefstijl, yogahoudingen en pranayama kun je inzetten om deze onbalans weer te herstellen.
Dag 5: We gaan dieper in op Kapha dosha. Hoe herken je een onbalans waarbij kapha betrokken is en welke voeding, leefstijl, yogahoudingen en pranayama kun je inzetten om deze onbalans weer te herstellen.

Het is dus een super praktische cursus, waarbij je veel van jezelf zult herkennen en handvatten krijgt die direct in kunt zetten. 
Tijdens de cursus is er ruimte voor eigen inbreng. Het kan dus zijn dat er iets afgeweken wordt van het programma als dit de cursus ten goede komt.

Wanneer:
5 tweewekelijkse zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur:
23 september
7 oktober
21 oktober
4 november
18 november

Kosten:
De introductieprijs van de cursus is € 625,00. Dit is inclusief cursusmateriaal en een warme vegetarische lunch.

Wat heb je verder nodig:
Schrijfmateriaal, pen en notitieblok, yogamat en gemakkelijk zittende kleding. Heb je geen yogamatje, dan kun je een matje lenen.

Enthousiast geworden? Meld je nu aan!


Ik hoop je te zien bij de cursus!