Ik word vaak aangesproken door cursisten met de vraag of ik bepaalde yogahoudingen weet voor een bepaalde klacht (meestal rug- of nek- en schouderklachten). Natuurlijk zijn er in de yoga veel houdingen die gericht zijn op een bepaald gebied en deze kunnen zeker verlichting brengen. Vaak is het echter niet zo eenvoudig, aangezien het belangrijk is om uit te vinden waar deze klachten vandaan komen. Zo kunnen rugklachten vele oorzaken hebben en is het goed om nader te bekijken waar de bron van de klachten ligt, zodat we daaraan kunnen werken.
Het is zo dat de yoga-asana’s een ingenieus systeem is van houdingen die op elkaar zijn afgestemd en die zorgen voor een goede energiedoorstroming in het héle lichaam. De yoga sutra’s van Patanjali spreekt over 84 basishoudingen die, correct uitgevoerd, ervoor zorgen dat blokkades worden opgeheven en prana (adem en levensenergie) vrijelijk door het lichaam kan stromen. Het lichaam heeft 72 nadi’s (energiekanaaltjes) die ervoor zorgen dat deze prana zich door het lichaam kan bewegen. Door onjuiste voeding, leefgewoontes, te weinig lichaamsbeweging en stress kunnen deze kanaaltjes verstopt raken, wat blokkades geeft. Dit geeft klachten in de vorm van lichamelijke ongemakken, maar ook mentaal voelen we ons niet op ons best. Blijven deze blokkades lang bestaan dan verergeren de klachten en kunnen we ziek worden.
Belangrijk is het dus om ons héle lichaam te bewegen en alle gebieden aan te spreken. Ook of juist de gebieden waar we niet zo’n zin in hebben en die weerstand oproepen. De yogalessen bij yoga studio Susumna worden zo gegeven dat alle gebieden aan bod komen. Elke week is er een andere les waarin een bepaald gebied centraal staat, hierbij neem je in een periode van 6 tot 8 weken het hele lichaam mee. Wil je écht verschil gaan maken dan is het dus belangrijk om minimaal wekelijks lessen te volgen en geen lesweek over te slaan. Kom je af en toe een keertje aanwaaien, dan is dat voor het moment wel even fijn, maar zet op de lange termijn niet echt zoden aan de dijk.
Nog beter zou zijn om naast de wekelijkse lessen de yoga elke dag in je leven te integreren. Gewoon elke ochtend een paar oefeningen die je lichaam wakker maken. Veel mensen vinden het moeilijk om te bedenken wat te doen. Mijn advies is dan altijd om ’s ochtend gewoon je matje uit rollen en te beginnen. Blader een yogaboek door, of bekijk een yogafilmpje op youtube. Het hoeft geen uur te zijn, gewoon 10 of 15 minuutjes per dag doet al wonderen. Wat je sowieso kunt doen is de (hoge) plank. Deze asana spreekt het hele lichaam aan; je gebruikt al je spieren en je wordt zowel fysiek als mentaal sterker. Je kunt dit ook eenvoudig opvoeren qua tijdsduur. Heb je eenmaal de routine, dan wordt het net zo normaal als tanden poetsen.
Daarnaast is het belangrijk om je leefgewoontes onder de loep te nemen. Je kunt wel elke keer je nek en schouders bewerken, maar als je de rest van de week voorovergebogen boven je laptopje zit, dan is het goed om te kijken wat je daaraan zou kunnen doen.
Ook voeding is belangrijk; eet je veel tamische (zware) voeding, dan voel je je vaak zwaar en neerslachtig. Satvische (licht verteerbare, natuurlijke) voeding maakt je licht, soepel en liefdevol.
Je kunt bij mij altijd terecht voor een yogaserie op maat of ayurvedisch consult. Bij dit ayurvedisch consult krijg je adviezen in zowel voeding als leefstijl, maar we kunnen ook remedies inzetten (ayurvedische kruidenmedicijnen). Je ervaart veelal snel verlichting bij zowel lichte klachten, maar ook bij ernstige aandoeningen. Nieuw is het combinatieconsult, waarbij je zowel een ayurvedisch consult als een yogaserie op maat krijgt.
Klik hier voor meer informatie over de ayurvedische consulten.
Tot slot: Maak jezelf minstens net zo belangrijk als je werk, je partner en je gezin. Neem het besluit voor jezelf dat je wekelijks naar de lessen gaat, reserveer je lessen vooruit en blok deze tijd in je agenda en laat daar niets tussen komen. Komt er onverhoopt wel iets tussen, spreek dan met jezelf af dat je direct in die week een andere les inplant. Ook of juist bij klachten. Misschien kun je niet alles meedoen in een les; er is altijd een alternatieve houding en anders bouw je wat vaker een rustmomentje voor je in. Niets doen is eigenlijk nooit een optie.